Работно време

10:00 - 21:00

Събития

”Книги за смет” едновременно в 5 града на 22 април

Тази година ”Книги за смет” се завръща на 22 април, като за първи път екологичната кампания поощряваща четенето ще се проведе едновременно в 5 града в страната. Това са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Кампанията, която смело можем да наречем една от най-любимите и мащабни български инициативи този път ще обедини хората от петте града и в надпревара кой ще събере и рециклира най-много пластмаса.

Великотърновци, не се обезкуражавайте, защото макар да сме най-малкия град в надпреварата броенето ще се отчете на глава от населението. Имаме шанс освен да се забавляваме с кампанията след края на опашките да сме и победител в съревнованието.

Затова припомняме регламента - на 22 април от 10:00 до 13:00 ч. донесете на южния паркинг на Mall Велико Търново един или повече килограма пластмасови отпадъци. Те трябва да са почистени и годни за рециклиране. За всеки килограм, участниците получават талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Максималният брой талони, които може да получи всеки е 2 бр., независимо от предаденото количество пластмаса. С тази мярка, организаторите имат за цел да стимулират достъпа на по-голям брой хора до наличното количество книги. Но ако ще се борим за победа в междуградското състезание, както се досещате ще трябва всеки да даде от себе си колкото може.  

Тази година в селекцията на книгите ще откриете девет нови заглавия. Сред тях са ”Приключенията на барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе, ”Палечка” на Ханс Кристиян Андерсен, както и няколко детски книжки, предоставени от Европейската комисия в България - ”Бени е шампион”, ”Синият остров”, ”Уличка Роза” и други.

От 2013 г., началото на кампанията с отношение към екологията и четенето, до 2017 г. бяха рециклирани над 43 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.

< назад