Забавления
Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовкий
21 Февруари 2014, 18:04

Кино Арена представя Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовский

Концерт от Червения площад, Москва

Специални прожекции за 8-ми март

Две от най-големите имена на оперната сцена Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовский излизат за първи път на Червения площад в Москва пред 7 500 избрани гости. Вълнуващата програма от два часа включва арии от най-популярните опери като Тоска, Евгени Онегин и Трубадур. Зрителите в България могат да се насладят на изумителния концерт, благодарение на Кино Арена и Classic FM радио. Прожекциите са на 8-ми март от 18:00 часа и на 16-ти март от 16:00 часа само в кино Арена Младост и кино Арена Запад в София, кино Арена Мол Варна, както и в кината Арена в градовете Велико Търново и Пловдив. Кината Арена в Плевен и Смолян ще излъчат концерта от Червения площад само на 8ми март от 18:00 часа. Билетите са на цена от 15 лв. и се продават на касите в кината и на www.kinoarena.com

Местата са ограничени.

Диригент на концерта е Константин Орбелян, а музикалният съпровод е на Руския академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ и Голям академичен хор „Майстори на хоровото пеене“. Франк Хоф, заснел забележителното изпълнение на Анна Нетребко, Пласидо Доминго и  Роландо Вилазон на откритата концертна сцена Валдбюне в Берлин, е режисьор. 18 HD камери са използвани за заснемането на концерта, който включва великолепни кадри от Червения площад. Освен на изключителната картина, почитателите на класическото изкуство ще се насладят на ексклузивния театрален микс в 5.1 дигитален съраунд саунд, който пренася всеки зрител на специално изградената сцена на Червения площад. 

Анна Нетребко е една от най-популярните и разпознаваеми оперни прими, която е желан гост на сцените на Метрополитен опера, Кралската опера в Лондон, Миланската „Ла Скала“ и Парижката опера „Бастилия“. През 2007 г. Анна Нетребко е обявена от списание „Тайм“ за една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Международно признатият руски баритон Дмитрий Хворостовский е чест гост на сцената на Метрополитен опера, Кралската опера в Лондон и Виенската опера. Той е пърият оперен изпълнител със самостоятелен концерт с оркестър и хор на Червения площад, който е заснет и излъчен в 25 страни.

Програма:

Част 1:

Giuseppe Verdi – La forza del destino

Overture (Orchestra) (8:00)

Giuseppe Verdi - Macbeth

Nel di della vittoria io le incontrai…Ambizioso spirto…Vieni! t’affretta (AN) (5:30)

Pietà, rispetto, amore (DH) (5:30)

Giuseppe Verdi – Il trovatore

Vedi! Le fosche notturne spoglie (Anvil Chorus) (Orchestra/Chorus) (3:00)

Giuseppe Verdi – Don Carlo

Tu che la vanità (AN) (11:00))

Giuseppe Verdi – Il trovatore

Il balen del suo sorriso (DH) (5:00)

Udiste? Come albeggi… Mira, d’acerbe lagrime (AH/DH) (8:00)

 

Антракт: 20 минути

 

Част 2:

Ruggero Leoncavallo – I pagliacci

[Si può?...Si può?...Signore! Signori!...Un nido di memorie (DH) (5:00)]?

Silvio! A quest’ora, che imprudenza! (AN/DH) (5:30)

Arrigo Boito – Mefistofele

Prologo in Cielo: Overture and Ave Signor (Orchestra/Chorus) (8:45)

[Francesco Cilea - Adriana Lecouvreur]?

[Io son l’umile ancella (AN) (3:00))]

Giacomo Puccini - Tosca

Va, Tosca (Te Deum) (DH/Chorus) (4:45)

Arrigo Boito - Mefistofele

L’altra notte in fondo al mare (AN) (8:00)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Eugene Onegin

Polonaise (Act III, No. 19) (4:30)

Final scene (AN/DH) (14:00)

 

БИС:

Florian Hermann (arr. S. Gerdel)/Yevhen Hrebinka

Ochi chernye (Dark Eyes) (DH) (2:30)

Emmerich Kalman-Die Csárdásfürstin

Heia, in den Bergen (AN/Chorus) (4:00)

Vasily Solovyov-Sedoi/Mikhail Matusovsky

Podmoskovniye vechera (Moscow Nights) (AN/DH) (4:30)

 

БИОГРАФИИ:

Ана Нетребко

Надхвърляйки типичния образ на звезда от класическата сцена,  Ана Нетребко е една от най-признатите и разпознаваеми оперни диви в света.  Редовните  участия във водещи спектакли от сцените на най-известните оперни театри в цял свят й носят признанието „Най-голямата примадона от началото на 21 век.“ През 2007 год. тя става първият класически изпълнител, включен в класацията на сп. „Тайм“ за 100-те най-влиятелни личности в света. Нейният красив, плътен и характерен глас, елегантното и стилно присъствие на сцената са причина критиците да я нарекат „Пеещата Одри Хепбърн“ и да я описват още като „певица, която притежава всичко: глас с поразителна чистота, прецизност, обхват, широк динамичен и тонален диапазон, както и проникновение и чувство за хумор. Всичко това е комбинирано с ослепителен чар, който приковава вниманието, когато Анна Нетребко е на сцената.“

След своя триумфален дебют по време на фестивала в Залцбург през 2002 год. в ролята на Дона Ана от „Дон Жуан“ на Моцарт, Ана Нетребко покорява сцените на най-престижните оперни театри в света, като Метрополитен опера, операта на Сан Франциско, Кралската опера в Лондон, „Ла Скала“ в Милано, Държавната опера във Виена, Парижката опера, операта в Цюрих, Държавната опера в Берлин и Баварската опера в Мюнхен.

През 2002 год. Ана Нетребко прави дебют на сцената на Метрополитен опера в ролята на Наташа от операта „Война и мир“ на Прокофиев. През септември 2012 год.  за втора поредна година участва в гала-концерта по случай откриването на сезона, след което завладява публиката в трагичната главна роля в операта „Ана Болейн“ на Доницети. На следващата година певицата открива сезона с ролята на Адина в комедийния бисер на Доницети „Любовен еликсир“, поставена от отличения с награда „Тони“ режисьор Бартлет Шер.

Сред многобройните отличия на Ана Нетребко са: номинация за награда „Грами“ за записите на „Травиата“ и „Руски албум”; Музикант на Америка за 2008 год.; най-престижната немска награда „Бамби“; Класическа награда БРИТ в категориите „Певец на годината“ и „Изпълнителка на годината“; девет немски награди ECHO Klassik. През 2005 год. Владимир Путин ѝ връчва най-високото отличие в областта на културата – Държавна награда на Русия, а през 2008 год.  Анна Нетребко получава званието „Народен артист на Русия.“

 

Дмитрий Хворостовский

Световноизвестният  руски баритон Дмитрий Хворостовский е роден и израснал в сибирския град Красноярск. След като дебютира в постановката на операта в Ница  „Дама Пика“ от Чайковски, неговата кариера поема стремително нагоре с редовни участия на сцените на най-престижните оперни театри в света,  като Кралската опера в Лондон, нюйоркската опера Метрополитен, Парижката опера, Баварската опера в Мюнхен, фестивалът в Залцбург, „Ла Скала“ в Милано, Държавната опера във Виена и Лирическата опера в Чикаго.

Известен със своите рецитали навсякъде по света, Дмитрий Хворостовски е гастролирал в прочути зали, като: „Уигмор“ в Лондон; „Куинс хол“ в Единбург; „Карнеги хол“ в Ню Йорк; „Ла Скала“ в Милано; Консерваторията „Чайковски“ в Москва; „Лисеу“ в Барселона; „Сунтори“ в Токио; Голямата зала на Музикалното дружество във Виена. Певецът редовно участва в концерти на водещи симфонични оркестри, като Нюйоркската филхармония и Филхармонията на Ротердам, под диригентството на Джеймс Ливайн, Бернард Хайтинк, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Зубин Мета, Юрий Термиканов и Валери Гергиев.

 

НИВА НА МОЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО